Cami ve tuvaletlerinin temizliğiyle ilgili şahsen ve Zaman bünyesindeki diğer yayınlardaki arkadaşlar defalarca haber yazdık. Diyanet'le vs görüştük, temiz camileri örnek gösterdik... Bu mevzu tamamen her bir caminin imamına havale edilmiş görünüyor.
Ancak, benim bu konuda acizane bir mülahazam var. Camilerde imamlardan ziyade emekli erkeklerin hakim olduğu ve istediklerini yaptıkları cami yaptırma, yaşatma, yardım vs adı altında kurulmuş dernekler bulunuyor. Bunlara tamamen erkekler hakim ve çoğu kadınları camide bile görmek istemeyen kafa yapılarına sahip.
Bence camilerin bu denli sahipsiz kalmasının bir sebebi kadın cemaatin camiden uzaklaşmasından kaynaklanıyor. Osmanlı vakıf kültüründe bu tarz kuruluşlardaki hizmetlerin gönüllü çalışmalarla yürütüldüğünü biliyoruz. Benim babam da emekli imam. Yıllarca Anadolu'nun köylerinde görev yaptı. Caminin ince temizliğini yapmaları için köyün kadınlarını çağırırdı. Annem başta olmak üzere bunu Allah rızası için bir hizmet fırsatı olarak gören kadınlar seve seve gelirdi.
Cami derneklerinin kadın kolları olsaydı, kadın cemaat de camiye erkekler kadar rahat rahat girip çıkabilseydi, gönüllü kadınlar bu temizlik işlerini çok daha kolay organize ederdi. Gönüllü kadınlar kendileri yapsın demiyorum ama sorumluluğu üstlenip işin takipçisi olabilselerdi, o camilere kadın eli değseydi bugün bu halde olmazdı diye düşünüyorum.
Belki buradan bir hareket noktası oluşturabilirsek, yani kadın stk'ların cami hizmetlerinde etkin olması yolunu açabilirsek değişim daha kolay olur sanıyorum. Hem bu şekilde sadece temizlik mevzusu değil, caminin yeniden hayatın merkezi olması, kadınların daha rahat girip çıkabilmesi, kadınlara ayrılan abdest ve namaz yerlerinin daha iyi, tertipli, düzenli olması için de buna ihtiyaç var.