Türkiye’ye gelen turistler diyormuş ki; ‘Türkiye’de, bir camiye yaklaştığımızı, tuvalet kokularından anlıyoruz’.
Bu, bir şehir efsanesi olabilir. Fakat inanmamamız, yenimizdeki kırık kollarımızın acısını daha fazla gizlememizi bu kez mümkün kılmasın. Lütfen.
Mümkünse, hepimizin- evet, iddia ediyoruz, hepimizin- şikayetçi olduğu fakat sadece o sırada yanımızda olan kişiden başkasına aksettirmediğimiz, başka bir deyişle içimize attığımız bu durumu bugün dile getirelim.
Açıkça ve epey ciddiyetle!
Camilerimizin tuvaletleri pis. Üzgünüz, ama bunu birilerinin söylemesi gerekiyordu artık. Bin bir türlü ayak kokusunun sindiği halılarından daha evvel bahseden çok oldu ama cami tuvaletlerindeki ‘durum’ hakkında pek kimse konuşmadı. Bunun ‘içimize atmak’tan başka bir izahı da yok sanırım. Niye içimize atıyoruz, bir söyler misiniz?
NE yazıkki camilerin temizliğinden bende şikayetçiyim. Resmen camide abdest almamak için bir an önce namaz kılacak başka yer arıyorum. diyanet'in ve belediyelerin bu konuya el atması gerek.
YanıtlaSilnihat nasır ne güzel söylemiş; "Bugünkü şikayet edilen 'pislik', 'temizliğin imandan olduğu' harikulade idrakini yitirmemiz nedeniyledir, diye Kur'an'a rahatlıkla el basabiliriz."
YanıtlaSilnokta!
Kayseri Belediyesi'nin cami tuvaletleri sorununu çözdüğünü duymuştum bir arkadaşımdan. hem yapılan işi takdir etmek hem de bir örnek olması açısından kayserideki camilere de burada yer vermelisiniz diye düşünüyorum.
YanıtlaSilOrtaokul ve lisede kaldığım yurtta, tuvalet temizliği noktasındaki zaafı sezen bir hoca bir gün bizi televizyon odasına topladı. elinde bir top, topun üzerinde bi miktar çamur olduğu halde.. başladı anlatmaya taharet şöyle alınır, istibra böyle yapılır. kakara kikiri böyle dersi dinlerken kısa bir süre sonra gördük ki, mesele büyük oranda çözülmüş, tuvaletler daha temiz bir hale gelmiş...eğitim şart.
YanıtlaSilEvde eğitim şart tabi. ama ihaleyle camilerin temizilğine talip olanların boş boş oturması kimsenin dikkatinden kaçmıyor. yazık günah. ihale verilen şirketlerin denetlenmesi de gerekiyor.saldım çayıra mevlam kayıra deyince, olmuyor işte. her şey berbat.
YanıtlaSilBütün camiler pis değil. güzel örnekleri de var.
YanıtlaSilkoskoca istanbulda kırk türlü hesap yapıyoruz dışarı çıktıgımız zaman nerede abdest alabiliriz diye, aman sağa dikkat sola dikkat pardesünü cıkardın duvara değdirmeden nasıl asacaksın nereye koyacaksın, etraf kirli. Kirli yerde temizlenmek zor vesselam, hele de kadınsan...
YanıtlaSilBelki bu konuyla alakalı degıl ama önümüzdeki seneler daha da ehemmiyeti artacak. Teraviye gidiyoruz erkekler tarafında püfür püfür klima esintileri cirit atarken, hadi bakalım kadınlar terleyin durun ya bodrumda ya da en üst katta. Not: Amann diyim ihlası kaçırmadan...
YanıtlaSilÖncelikle bu hareketi başlatan ve katılımda bulunan herkesten Allah razı olsun. Gerçekten önemli bir problem ve çözümü için tez vakitte harekete geçilmeli. Belediyelerin harekete geçmesi, halkın bilinçlendirilmesi vs. vs.
YanıtlaSilLakin bir HANIM olarak tuvalet sorununa gelemeden camide ki sorunlara takılıyorum. (bunların hepsinin bir bütün olduğunu düşündüğüm için bir meseleye değinmek istiyorum.) Namaz vaktinin dışında erkeklerin namaz kıldığı bölüme girince ya da hanımlar kısmına geçmek için erkeklerin namaz kıldığı bölümün içinden geçmek zorunda kalınca, erkekler hamamına (hakkınızı helal edin bu tabiri kullanmak istemezdim ama o yaşadığım durumu net olarak ancak bu kelimeler tasvir edebilirdi.) girmişçesine tepki görmem çok zoruma gidiyor ve anlayamıyorum. Semtimde bulunan caminin minber ve mihrap bölümlerinin bulunduğu merkez bölüme yıllardır, kedinin ciğere baktığı gibi bakmak zoruma gidiyor. Her camide olmasa da çoğu camide sanki erkeklerinmiş gibi bir hava var. Bunların hiçbirine bir mânâ veremiyorum. Hanımlar kısmında yaşadıklarımı yazsam abartısız destan olur.
Hayrettin Karaman Hocamızın hatırlattığı hadis çok ehemmiyetli. Peygamberimiz “Nefret ettirmeyin” buyuruyor. Gayrimüslim ya da cami cemaatinden olmayanlara nefret ettirmemek ne kadar görevimizse ondan çok daha fazlasıyla cemaatin yani içimizden insanların da nefret ettirilmemesi görevimiz. SEVABINA BENİ NEFRET ETTİRMESİNLER…
-Tuvalet temizlikçiliği ciddive kazançlı meslek haline gelmeli,setrifikalı olunmalı denetimlerle devamlılık sağlanmalı.
YanıtlaSil-akedemiler,eğitimciler,din adamları,belediyeler,gereken bütün etkililer yetki almalı ortak sistemler için ders çalışılmalı.
-misyonerce,turistik,ticari,insani,dini gözlrlede bakarak konuya gerekli önemi ve para harcamayı yapmalı
konu hakkında müftü konuşmuş, maşallah. bir de diyanet'in içinden bir bürokrat konuşursa o zaman hükümetin dahi gündemine girebilir. Allah niyetinizin bereket versin.
YanıtlaSil